Op maandag stond er een lange etappe op het programma. Verbindingsetappe en het competitiegedeelte samengeteld kregen de Feryn Dakaristen 717 km voor de wielen geschoven. Vroeg uit de veren, laat in het bivak en tijdens de dag genieten van al het mooie dat het landschap te bieden heeft. En dat was vandaag heel wat.

Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman (Mercedes) hadden een goede dag. In tegenstelling tot zondag is het trio één plaats gezakt, van vijf naar zes. Hun rechtstreekse tegenstander in de trucks is ook één plaats gezakt, maar de kloof tussen beide trucks is verkleind van 82 naar 23 strafpunten. Met nog vier etappes te rijden blijft de overwinning bij de vrachtwagens mogelijk.

In het bivak kan er al eens een grapje af en aan boord van de #916 wordt er al eens gezongen. Maar eens de helmen op het hoofd getrokken worden is focus het codewoord. “Het was vandaag opnieuw een fantastische rit met prachtige landschappen”, zegt Cédric Feryn. “Met 261 km was het meteen ook de langste rit tot dusver met maar liefst 5 RT’s. Voor onze truck waren de gemiddelde snelheden vandaag hoog genoeg.”  Ook in de Classic Dakar zijn er duinen. “Geen duinen is geen Dakar hè”, zegt Tom De Leeuw. “In tegenstelling tot onze concurrent voor de eindzege bij de vrachtwagens, zijn wij wél door de duinen gereden. Na afloop van de etappe wachtte ons nog een trip van 330 km richting bivak. Het duurde écht lang. De samenwerking aan boord verloopt zeer vlot. We zijn nu echt helemaal op elkaar ingespeeld. En af en toe is er, zoals bij een oud getrouwd koppel, ook als eens de nodige discussie. Dat maakt het geheel compleet.” 

Koen Wauters, vandaag opnieuw achter het stuur, en Pascal Feryn, met zijn neus in het roadbook, zijn van de zestiende plaats opgeschoven naar de dertiende plaats. Eigenlijk zouden we alle fans en volgers van Feryn Dakar Sport een blik achter de schermen moeten kunnen geven. De landschappen op maandag waren fabuleus, die zou iedereen moeten kunnen zien. Wacht … die blik achter de schermen komt er ook na de Dakar met een speciale uitzending met als titel ‘Wauters in de Dakar’. Uitzenddatum is 27 januari. Over naar de orde van de dag: etappe 8 van Koen en Pascal. “Het was een fantastische dag. De organisatie stuurde ons door wondermooie landschappen. We hebben écht van elke meter in het zand genoten. Vandaag waren er ook de eerste duinen, weliswaar niet onder de vorm van een RT. Het was zalig om na zoveel jaar nog eens in de duinen te rijden. Dat gevoel is en blijft zeer bijzonder. En onze wagen is ideaal voor de duinen. Etappe 8 was een goeie. Ons gemiddeld aantal strafpunten ligt tussen de 20 en de 50. De ene dag iets meer, de andere dag iets minder. Maar dat gemiddelde levert wel op. Vandaag schuiven we op naar plaats dertien. Als we zo verder blijven doen, dan gaan we niet meer zakken. Onze progressie komt er ook omdat andere deelnemers technische problemen krijgen. Maar, ook dat hoort bij de Dakar. Wij dertiende, Tom en co zesde. We zijn blij, en moe. Slaapwel”, zegt Koen Wauters.