Waarom duurt het een jaar voor onze racewagen klaar zijn voor de start van de Dakar 2023?

Waarom? Daarom! Jullie stellen een vraag en het antwoord wordt gezocht in ons team. Car Chief Koen Martens legt uit waarom er een heel jaar lang aan drie racewagens wordt gewerkt. “We zijn een jaar bezig om die wagens klaar te maken omdat we het risico niet kunnen nemen om in Saudi-Arabië problemen te hebben.

Daarom worden alle wagens een jaar voor de race helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd. Ieder onderdeel wordt afzonderlijk gecontroleerd. Wij werken ook enkel op zaterdag omdat we allemaal vrijwilligers zijn die ook nog een echte job hebben. En daarom beginnen we van zodra we terug zijn van de vorige Dakar aan de volgende. Want voor ons is de Dakar pas gedaan wanneer de wagens opnieuw klaar staan voor de volgende Dakar. Maar we zitten goed op schema, laat de Dakar rally van 2023 maar komen!”

Heb je zelf een vraag voor ons team? Laat maar weten via info@feryn.be!

Mooi weer en schoon volk op het RCT Cars ’n Coffee oldtimertreffen in Kapelle-op-den-Bos. Op 7 augustus stonden 150 oldtimers langs het zeekanaal te blinken. Ondermeer onze Mercedes AK 2635 uit 1991, de winnaar bij de vrachtwagens in de Dakar Classic van 2022. 2000 mensen zakten af naar dit event en ook onze wagens werden druk bezocht. Bedankt voor jullie interesse en weet dat het ook voor ons zeer fijn was om over onze passie te vertellen!

Om heel eerlijk te zijn, het was niet zo makkelijk om de vrachtwagen aan het zeekanaal te krijgen. Twee platte banden en een lege batterij zorgden ervoor dat we echt wel wat werk hadden. In tegenstelling tot de racewagens doet de vrachtwagen in 2023 niet mee aan de Dakar rally, vandaar dat die niet tip-top is. Maar net zoals in den Dakar blijven we werken tot de racewagens aan de start staan. That’s the Dakar spirit!

Geniet ook nog even mee van onze Mercedes vrachtwagen in actie in de zandbak van Saudi-Arabië, wij krijgen er alvast niet genoeg van!

We spreken met het team iedere zaterdag af om in onze garage te werken aan de drie racewagens, ook tijdens de zomermaanden. En onze jongens zijn niet vies om hun handen vuil te maken, ook al hadden we in augustus met een andere klus te maken. De afvoer was verstopt en Nicola & Cedric waren de Chinese vrijwilligers om dit op te lossen…

Deze maand willen we wat meer aandacht geven aan ons oudste teamlid. Meid voor alle werk! Zo omschrijft Polle Spoor zichzelf. Waarom ben jij Polle Spoor? “Er waren bij ons in het team drie Polles. Je hebt nog Polle Yoghurt en Polle Put, dat is Polle Verheyden. En ik ben Polle Spoor, want ik ben bij de NMBS aanwezig geweest gedurende mijn hele loopbaan. Wat doe je in het Feryn Dakar Sport team? Ik kuis alle onderdelen. Zandstralen, ontvetten, proper maken en lakken. Eigenlijk ben ik een meid voor alle werk. Alleen de afwas doe ik niet, dat is voor de mannen van de keuken! Op de foto hieronder zie je hoe de uitlaatpijp er uit ziet als ik ze krijg. En aan de onderkant zie je hoe mooi ik ze kuis. Maar eigenlijk weet ik niet waarom ik deze klus moet klaren. Is dat nu voor het gewicht? Ik weet het niet. Car chief Koen Martens komt met het antwoord: Dit moet gebeuren voor het zicht en dat werkt ook veel properder. Het is echt een plezier om deze stukken opnieuw te monteren onder de wagen. En Koen Martens heeft ook nog lovende woorden voor Polle: Als je dat tegen je zin doet dan ziet dat er zo niet uit. Dit is echt met liefde gedaan! Merci Polle!”

En dan heb je ook nog Geert en Tibo, vader en zoon, 50 en 23 jaar oud en beide wekelijks aanwezig in de garage, gepassioneerd door auto’s, vrachtwagens en techniek. Geert gaat sinds 2011 mee naar de race, Tibo kwam al op zijn dertiende voor het eerst met zijn vader mee om te helpen in Leest. En in 2023 gaan ze samen naar Saudi- Arabië. Voor Tibo wordt dit zijn Dakar doop!

In ons archief vonden we deze maand een pracht van een foto. Drie Dakar helden op een rij 🙂! In 2011 won Nasser Al-Attiyah zijn eerste Dakar en gingen Koen Wauters en Pascal Feryn graag met hem op de foto. Vandaag heeft hij al vier Dakar overwinningen op zijn naam staan, een echte kampioen en een groot voorbeeld voor onze piloten. Wist je dat hij ook drie keer deelnam aan de Olympische spelen in het kleiduifschieten? In Londen in 2012 behaalde hij in dit onderdeel zelfs de bronzen medaille!

Welke medaille zullen deze drie behalen twaalf jaar later? De woestijn van Saudi-Arabië geeft zijn geheimen pas prijs na de laatste rit naar Dammam op zondag 15 januari 2023, maar jouw voorspelling mag je altijd sturen naar info@feryn.be.