Tweede etappe Dakar Classic geannuleerd

Het Feryn Dakar Team komt vandaag niet in actie. Omwille van de overvloedige regen werd de tweede etappe van de Dakar Classic geannuleerd. Pascal en Koen zijn samen met Tom, Cédric en Bjorn in groepen van vijftien voertuigen en onder politiebescherming op weg naar het bivak van vanavond.

De nachten in de Dakar zijn iets korter dan wat de teamleden van Feryn Dakar Sport in België gewoon zijn. Om 05.31 u zat iedereen fris en monter in zijn voertuig op weg naar de start van de tweede etappe. Onderweg naar de start verzamelde de organisatie iedereen en werd er een geïmproviseerde briefing georganiseerd. “Door de hevige regenval van gisteren is de etappe in de categorie Dakar Classic afgelast. Het parcours, dat parallel aan het parcours van de Dakar is uitgezet, loopt vandaag namelijk door zones die ontoegankelijk zijn, in tegenstelling tot de race voor moderne voertuigen die aan de gang is. De deelnemers aan de Dakar Classic zullen in groepen van 15 door de organisatoren naar de weg worden begeleid die hen naar het bivak in Al Qaisumah zal leiden, waar zij later vandaag worden vergezeld door de rest van de Dakar-karavaan”, luidde de mededeling.

Regen in de woestijn, het is eens iets anders. De klimaatopwarming laat zich dus overal voelen. Het is niet voor het eerst dat er omwille van overvloedige regen etappes in de Dakar geschrapt moeten worden. Enkele jaren geleden was dat ook al het geval in Zuid-Amerika. Nu gebeurt het voor het eerst in Saoedi-Arabië.

Jammer voor de deelnemers, in het speciaal voor de mannen van Feryn Dakar Sport die gisteren sterk presteerden. Geen competitie vandaag, wel een lange verbindingsetappe. Koen Wauters doet zijn verhaal. “We zijn deze ochtend samen met de motards vertrokken in het bivak. Toen zij afsloegen moesten wij nog 180 km verder naar de start van onze etappe. Op een bepaald moment zijn alle deelnemers aan de Dakar Classic samengebracht op een open plek in de woestijn. Daar werd een geïmproviseerde briefing gehouden waarbij wij het nieuws vernamen dat de rit van vandaag geannuleerd werd. Op sommige plaatsen staat het water een meter hoog. Er is geen doorkomen aan. We rijden in groepen van 15 en onder politiebegeleiding richting bivak.