Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman schuiven op naar 5e plaats

Team Feryn Dakar Sport heeft de rustdag goed verteerd. Zowel de Mercedes vrachtwagen als de Toyota kregen een grondige opknapbeurt, al valt dat in de Classic Dakar zeer goed mee. Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman (Mercedes) kenden opnieuw een goede dag en zijn in de stand opgeschoven naar de vijfde plaats algemeen en zijn daarmee tweede vrachtwagen. Aan boord van de Toyota #720 deed er zich een ‘position switch’ voor. Koen Wauters nam het stuur, Pascal Feryn nam de navigatie voor zijn rekening. En ook zij kenden een goede dag. Na zeven etappes staan ze op de zestiende plaats. 

Vooraf hadden Pascal en Koen afgesproken om na enkele dagen van plaats te wisselen en bijgevolg beurtelings te rijden en te navigeren Omdat de navigatie complexer is dan verwacht werd met de switch gewacht tot na de rustdag, zodat zowel Pascal en Koen een volle week konden rijden. “De etappe van vandaag was prachtig, helemaal anders dan de voorbije dagen. Al zal het feit dat ik nu rijd en bijgevolg meer van het landschap zie daar ook wel voor iets tussen zitten”, zegt Koen Wauters. “Het was voor mij zeer aangenaam. Eerlijk: ik rijd liever dan ik navigeer. Het ging redelijk goed vooruit en de gemiddeldes waren aangenaam. Met vijf RT’s (regulariteitsproeven) en 1 NT (navigatieproef) kreeg Pascal bij zijn debuut als navigator in de Dakar Classic meteen een hele boterham te verwerken. Bij de eerste proef wou hij het misschien iets té goed doen en ging het bijgevolg niet zo vlot, maar dat siert Pascal uiteraard. Nadien ging het echt heel goed. We eindigen als zestiende. Zonder de apparatuur, die nogal wat specialisten in deze categorie wel hebben, staan we zestiende. We staan daar zowat op onze plaats. Ik heb me heel goed geamuseerd in de wagen. Pascal had in het begin wat stress, maar na de eerste proef viel die beetje bij beetje weg. Morgen gaat dat vanaf de eerste meters heel vlot gaan.” 

Ook aan boord van de Mercedes #916 niets anders dan tevreden gezichten. “Eerst en vooral moet ik zeggen dat het vandaag een beetje warmer was dan de andere dagen. Dat alleen al is een pak aangenamer”, zegt Tom De Leeuw. “ASO had aangekondigd dat we vandaag in mooiere gebieden zouden vertoeven en dat was waar. We hebben prachtige landschappen gezien. Maar, er moest natuurlijk ook ‘gekoerst’ worden, en dat hebben we gedaan. In de stand schuiven we op naar de vijfde plaats en zijn we nog steeds tweede vrachtwagen. Het verschil met de leider bedraagt 82 punten, dat is niet onoverkomelijk. We doen gewoon verder, zonder daarbij gebruik te maken van de gespecialiseerde apparatuur. Morgen is er de langste etappe van de Dakar. Uit voorzorg worden vanavond onze twee voorste banden vervangen.”