Sterke openingsdag van Feryn Dakar Sport

Team Feryn Dakar Sport kan terugblikken op een sterke openingsdag in de Dakar Classic. De beste prestatie van de dag kwam er van Tom De Leeuw, Bjorn Burgelman en Cédric Feryn. Met hun Mercedes vrachtwagen na de regulariteitstest op een gedeelde vijfde plaats. Pascal Feryn en Koen Wauters eindigden op een eveneens knappe negende plaats.

De deelnemers kunnen onderweg gebruik maken van een zogeheten joker waardoor hun slechtste tussentijd geschrapt wordt. Dat heeft tot gevolg dat er op het einde van de dag flink gerekend moet worden en er in de stand grote wijzigingen kunnen ontstaan. De eindstand van de rit van vandaag is meteen ook de eerste tussenstand. Pascal Feryn en Koen Wauters staan op een knappe 14e plaats algemeen, goed voor de vijfde plaats in hun klasse H2. Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman zijn gedeeld 16e en staan aan de leiding in hun klasse H1T.

De proloog van gisteren was een opwarmertje voor het echte werk van vandaag. Vandaag moesten de teamleden van Feryn Dakar Sport in totaal 261 km afleggen waarvan 120 km verbindingsetappe en 141 km klassementsrit. “De dag is voor ons team heel goed verlopen”,zegt Pascal Feryn. “Zowel voor mezelf en Koen als voor Tom, Cédric en Bjorn. We zijn negende geëindigd, wat eigenlijk een onverhoopt resultaat is. De rit was zes keer langer dan die van gisteren, maar we hebben onderweg veel minder strafpunten opgelopen. Tom, Cédric en Bjorn hebben het nog beter gedaan dan ons. Zij kregen vijf strafpunten minder dan wij en staan gedeeld vijfde.”

In het klassement staat de Feryn Toyota gedeeld 14e algemeen, gedeeld 4e in de klasse H2. “Dat is goed hè”, merkt Koen Wauters op. “Net als gisteren reed Pascal en concentreerde ik mij op de navigatie. Dat viel eigenlijk heel goed mee. Je moet zorgen dat je van begin tot einde de focus kan behouden. Het komt er wel op aan om constant bij de pinken te zijn want de situaties volgen elkaar snel op. Intussen moeten we ook de ideale tijd in het oog houden en naargelang daarvan onze rijstijl aanpassen. De ene keer wat gas bijgeven om nadien even van het gas te gaan. En dat 120 km aan de stuk. Maar het is wel plezant.” 

Of er vandaag aan boord van de #916 gezongen werd, zoals jullie via onze sociale media hebben kunnen zien, is niet geweten. Er was alleszins werd reden toe. Een ervaren mecanicien, een ervaren piloot en een debutant als navigator hebben een sterke teamprestatie neergezet met de vijfde plaats als resultaat. Na het verwerken van de jokers staat het trio gedeeld 16e en aan de leiding in hun klasse H1T “Het was een mooie rit met afwisselend snelle en technische stukken. Bij het nemen van een wadi, dat is een rivierbedding, kenden we geen problemen. Andere deelnemers hadden het daar wel al aardig moeilijk. De gemiddelde snelheid lag vandaag op 75 km/u, dat is toch een snel gemiddelde. Maar alles is perfect gegaan. Cédric is als ‘rookie’ zeer rustig gebleven. Iedereen heeft zijn job fantastisch goed gedaan. Morgen proberen we te bevestigen, al zijn er nog wel wat vraagtekens rond de dag van morgen”, besluit Tom De Leeuw.

De vraagtekens waar Tom op alludeert hebben te maken met de barslechte weersomstandigheden. Vannacht heeft het gestormd en geregend in het bivak van Ha’Il. Zo’n 500 km verderop is de situatie nog ernstiger want het bivak van Al Artawiyah staat blank. Intussen heeft de organisatie bevestigd dat de ritten wel gereden worden, maar dat men morgenavond meteen wordt doorgereden naar het bivak van Al Qaisumah, waar de teams eigenlijk pas dinsdag verwacht werden.  Het ‘marathon’ principe vervalt dus, wat wil zeggen dat er morgenavond wel degelijk aan de voertuigen gesleuteld mag worden. Bij een marathonetappe is dat niet het geval. Bij een dergelijke rit mogen enkel de deelnemers zelf aan hun voertuig sleutelen, zonder hulp van buitenaf.

Intussen is er heel wat te doen betreffende een incident dat zich enkele dagen geleden in Jeddah voordeed en waarbij een Franse deelnemer ernstig gewond raakte. Zijn voertuig ontplofte waarna de deelnemer naar het ziekenhuis werd gebracht. De organisatie houdt de lippen stijf op elkaar, maar een aanslag wordt niet uitgesloten. “Het is hier bij de deelnemers iets waar toch wel over gesproken wordt”, zegt Koen Wauters. “Men vermoedt een aanslag, de situatie wordt onderzocht. Intussen zijn alle veiligheidsmaatregelen opgetrokken. Er lopen hier militairen rond en de controles zijn verscherpt. Het is afwachten wat het verder zal brengen.” 

Volg de belevenissen van Feryn Dakar Sport via sociale media:

  • Facebook: Feryn Dakar Sport
  • Twitter: feryndakarsport
  • Instagram: feryndakarsport