Pascal Feryn wint de voorlaatste etappe!

Om het met de woorden van Erik Van Looy te zeggen: het is gebeurd! Pascal Feryn en Kurt Keysers hebben zaterdagmiddag de voorlaatste etappe van de Africa Eco Race gewonnen. Teamgenoot en vriend Koen Wauters had maandag, toen hij naar België vertrok, nog gezegd dat Pascal en Kurt ervoor moesten gaan. En kijk. Team Feryn Dakar Sport heeft zijn tweede etappezege beet. Pascal Feryn draagt de etappezege op aan zijn overleden zoon Maxim en aan Jackie Loomans die vorige week zaterdag overleed en met wiens auto hij in deze rally rijdt.

 

Dag op dag één week geleden won Koen Wauters zijn eerste etappe in een rallyraid. Dezelfde dag overleed Jackie Loomans, de man die hem in 1996 had laten kennismaken met de Dakar. Eén week later, op de dag dat Jackie Loomans begraven wordt, wint Pascal Feryn zijn eerste etappe in een rallyraid. Pascal Feryn doet dat met de wagen die hij vorig jaar kocht van Jackie Loomans. “Het is niet te geloven. Ik ben zo blij met de etappezege”, zegt Pascal Feryn in een eerste reactie. “Ik was erop gebrand en wou zo graag een etappe meepikken. Maar tussen willen en kunnen ligt een hele weg. Ik ben deze ochtend met het mes tussen de tanden van start gegaan. In de eerste duinenstrook van zo’n 5 km heb ik toch wat risico’s genomen. Nadien volgde een zandpiste waar het constant draaien en keren was gevolgd door nog eens 3 km duinen. Ik reed eerst Sousa voorbij en dan had ik Loubet, die vier minuten voor mij gestart was, te pakken. Het is een ongelofelijk gevoel. Ik draag deze overwinning op aan mijn overleden zoon Maxim, die er altijd bij was en die iedereen van ons team in zijn hart draagt. We hebben een logo voor hem gemaakt en dat kleeft op al onze voertuigen. En uiteraard draag ik deze zege ook op aan Jackie Loomans. Merci Jackie, merci.”

 

Koen Wauters verliet maandag de wedstrijd om een reeks concerten te gaan spelen in het kader van De Vrienden van Amstel. Koen Wauters is blij voor zijn vriend. “Het zat eraan te komen. Pascal voelde zich elke dag beter om beter in de auto. Toen ik de koers verliet zei hij me dat hij eerder behoudend zou rijden om zijn eerste plaats bij de auto’s veilig te stellen. Ik zei nog: niks van, je moet die auto ten volle gebruiken, gas erop met net voldoende reserve. En kijk! Etappewinst! En dat net op de dag dat we afscheid nemen van Jackie Loomans, met wiens wagen Pascal nu rijdt. Dit eerbetoon is ontroerend mooi! Proficiat Pascal en Kurt.”

 

Pascal had ook nog een boodschap voor zijn vriend Koen Wauters. “Hey Koen, het is nu 1 – 1 in de stand qua etappezeges”, waarna hij hard begon te lachen.

 

Op zondag wordt de laatste etappe van deze Africa Eco Race gereden. Het wordt een tocht van 15 km naar de Lac Rose. Nadien mogen de winnaars het podium op. Het wordt een mooi en tegelijk ook een emotioneel moment voor iedereen.