Pascal Feryn en Kurt Keysers beste wagen in de Africa Eco Race

Pascal Feryn en Kurt Keysers (Toyota Hilux) hebben bij hun eerste deelname aan de Africa Eco Race de wedstrijd bij de wagens gewonnen. In de open categorie van wagens, vrachtwagens en SSV’s eindigt het duo als tweede. De vrachtwagen van team Feryn Dakar Sport van Tom De Leeuw, Cedric Feryn en Bjorn Burgelman (Ginaf) eindigt als achtste algemeen en mag als derde vrachtwagen het podium op.

 

De 15e Africa Eco Race eindigde zondagnamiddag met een niet gechronometreerde etappe naar de Lac Rose in Senegal. “Voor de start was ik toch nog wat nerveus”, zegt Pascal Feryn. “We zouden starten met tien SSV’s en wagens op een rij. Ik kwam niet goed weg, moest meteen achtervolgen en kreeg dan ook nog eens een soort van vloedgolf over me heen op het moment dat de zee verrassend snel opkwam. Het was dan wel niet op tijd, ik wou kost wat het kost als eerste het strand van de Lac Rose oprijden. Uiteindelijk is me dat gelukt. Het was adembenemend.” 

 

Kurt Keysers was oorspronkelijk voorzien als navigator in de vrachtwagen. Maar toen bleek dat Cédric Feryn de vrachtwagen niet mocht besturen ontstond een stoelendans waarbij Tom De Leeuw als chauffeur naar de vrachtwagen verhuisde en Kurt Keysers de omgekeerde richting maakte. “Het was een heel avontuur, maar uiteindelijk is alles prima verlopen”, zegt Kurt Keysers. “We winnen hier de categorie bij de wagens. Dat is eigenlijk ongelofelijk. De laatste rit was wel speciaal. We vertrokken als laatste wagen, dan kwam de zee op en moesten we een tand bijsteken. In ons geval stak Pascal een heel gebit bij. Hij was ontketend en wou kost wat kost als eerste voertuig de Lac Rose oprijden. Bij het ingaan van de kleine duintjes reden we in tweede positie. Even verderop hadden we de andere Hilux te pakken waardoor hij slaagde in zijn opzet. Het was enig mooi!”

 

Pascal Feryn is de eerste Belgische rijder die het klassement bij de wagens wint. “Dit is een fantastisch gevoel. Een onverhoopt resultaat ook. We kwamen om ons te amuseren, en dat hebben we ook gedaan. Het doel was om in de top 10 mee te draaien. Koen won vorige week zaterdag een etappe, ik één week later. Ik heb hem deze week wel gemist, maar we hadden alles zo afgesproken. Hij zal ons ook wel gemist hebben denk ik.”

 

Het was feest aan boord van de Toyota 210. Maar dat was het ook in de vrachtwagen. Eerder deze week klonk al menig Vlaamse schlager in de Ginaf. Tom De Leeuw zong zelfs uit volle borst mee. ‘Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten’ is nu ook in Mauritanië bekend. De sfeer aan boord van de Ginaf was prima zegt ook Cedric Feryn “Het was een heel mooie wedstrijd. Ik ben blij dat ik dit heb mogen meemaken. Papa wint bij de wagens, wij zijn derde bij de vrachtwagens. Vader en zoon Feryn stonden hier op het podium. Dat was een onbeschrijfelijk moment. Alles wat papa over de Lac Rose vroeger verteld heeft klopt. Het was enig mooi en zorgde voor kippenvel.”

 

Bjorn Burgelman genoot eveneens met volle teugen. “Ik geniet van het moment hier in Dakar. De voorbije weken waren bijzonder geslaagd. Na de eerste etappe waren we derde vrachtwagen. We hebben die positie met hand en tand verdedigd. Eerlijk, meer zat er niet in. Maar ik ben enorm tevreden. Dit smaakt naar meer.”

 

“Ik heb hier twee fantastische weken beleefd en me fantastisch geamuseerd”, zegt Tom De Leeuw. “We eindigen als derde, en dat is de meest logische plaats. We waren hier ook in een assistentierol voor Koen en Pascal. Ook die rol hebben we perfect vervuld. Als team hebben we fantastisch werk geleverd. Zingen ga ik vandaag niet doen. Vanavond vlieg ik naar huis.”

 

Nadat de wagens aangekomen waren aan de Lac Rose werd alles in gereedheid gebracht voor de afsluitende ceremonie. “Op het podium werd ik emotioneel en moest ik denken aan mijn zoon Maxim die zeven jaar geleden bij een verkeersongeval om het leven kwam. Onze wagens waren uitgerust met een nummerplaat met de letters MF gevolgd door een nummer. We hebben een logo voor hem laten maken dat op elk voertuig kleeft. Hij heeft met ons meegereden en ons geholpen. Dit was voor hem en voor Jackie”, zei Pascal Feryn.

 

Koen Wauters verliet maandag het bivak. Deze week trad hij al drie keer op in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. “Uiteraard heb ik hen deze week gemist. Maar wat ben ik ongelofelijk trots op dit team. Iedereen heeft in zijn vakgebied uitstekend werk geleverd. Een dikke dikke proficiat aan Pascal en Kurt. Ze hebben het fantastisch gedaan. Als ik de verhalen van de koninginnenrit hoor, dat moet geen uitje geweest zijn. Ik ben ook heel tevreden met onze nieuwe wagens. En het meest van al ben ik content dat we deze rally gereden hebben. De charmes van het bivak, de rust en de ongelofelijk mooie landschappen in Afrika. Daar kan niets tegen op. Op naar meer van dit.”

 

Het slotwoord is voor Pascal Feryn. “We hebben hier een half jaar naar toegewerkt en zijn eind vorig jaar met 22 vrienden naar Monaco vertrokken. Koen en Kris zijn er vandaag niet meer bij. Al de anderen wel. Die jongens hebben zoveel vrije tijd opgeofferd om hier gratis te komen werken, in een tent te slapen, ’s nachts koud te hebben. Ze hebben me zaterdagavond allemaal bedankt omdat ze dicht mochten meemaken. Ik ben hen op mijn beurt ongelofelijk dankbaar. Net als de mensen thuis in België die de race op de voet gevolgd hebben. Bedankt en tot snel”, besluit Pascal Feryn.