Pascal Feryn en Koen Wauters spelen haasje over

Team Feryn Dakar Sport is woensdagavond veilig en wel aangekomen in het bivak van Mhamid. Om daar te geraken legden ze een tocht van 425 km af, waarvan 383 km tegen de tijd. Het gevarieerd parcours bestond uit duinen, keien en bevatte een uitdagend waypoint waar velen zich de tanden op stuk beten. Ook onze teamleden. In de stand wipt Pascal Feryn (Toyota Hilux) over Koen Wauters (Toyota Hilux) naar de leiding bij de wagens. In de stand zijn ze zesde en zevende. Tom De Leeuw, Cedric Feryn en Bjorn Burgelman (Ginaf) zijn twaalfde na twee etappes.

 

Na een koude nacht met temperaturen ronde het vriespunt had de organisatie nog een verrassing in petto. De chaos van de tijdsopname tijdens de eerste etappe kreeg woensdagochtend nog een vervolg toen bleek dat niet Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman (Ginaf) de etappe hadden gewonnen. Na een zoveelste nachtelijke berekening bleek dat het trio uiteindelijk als twaalfde in plaats van eerste was geëindigd. Koen Wauters en Pascal Feryn bleven eerste en tweede bij de wagens en waren in het algemeen klassement vijfde en zesde. De zege in de open categorie van wagens, vrachtwagens een SSV’s ging naar de Spanjaard Carlos Vento en zijn copiloot Carlos Ruiz Moreno (Can-Am). Bij de motoren was geen hertelling nodig. Die tijden waren in orde.

 

Pascal Feryn en Kurt Keysers kenden een nagenoeg foutloze dag. Ze eindigden negende algemeen en eerste wagen. “Eén keer hebben we de zandplaten moeten gebruiken omdat we vast kwamen te zitten in de verraderlijke duinen van Merzouga”, zegt Pascal Feryn. “Tien minuten later waren we opnieuw onderweg. Nadien heb ik samen met een heleboel andere deelnemers heel veel tijd verloren bij het zoeken naar een waypoint. Op een bepaald moment zijn we allemaal even gestopt om als het ware te vergaderen. Na overleg ging iedereen opnieuw zijn eigen gang. Als één van de eerste rijders vonden we toen dat verdomde waypoint dat verscholen zat achter een kleine duin. Maar ach, dat neem je erbij hè. We amuseren ons hier, dat is het voornaamste. De Toyota Hilux is een machtig ‘machien’. Een plezier om mee te rijden en helemaal niet meer te vergelijken met onze oude Landcruiser.”

 

In de tussenstand na de tweede etappe is Pascal Feryn zesde en leider bij de wagens. Koen Wauters is tweede in de tussenstand en volgt op 16:05 van zijn teamgenoot. Koen en Kris verloren heel wat tijd bij het zoeken naar een waypoint. Het duo moest genoegen nemen met de dertiende tijd. “In alle opzichten werd het vandaag een gevarieerde dag”, begint Koen Wauters zijn analyse. “De aanloop naar de duinen van Merzouga verliep over een mooie maar snelle piste. De duinen nemen met deze wagen was een zaligheid. Surfend op de duinenkammen net zoals Tom het me uitgelegd had. Het zorgde voor een gelukzalig gevoel en een brede glimlach.  Voor even toch want even verderop verliep het een pak minder vlot. De organisatie had tijdens de briefing op dinsdag verteld dat de navigatie pittig zou zijn. Ze hadden gelijk. Met meerdere deelnemers gingen we het bos in, zoekend naar een oplossing die er maar niet kwam. Overal waren er sporen en de tijd tikte genadeloos voorbij. We hebben daar makkelijk een uur kwart verloren. Achteraf bleek de oplossing heel makkelijk. Nadien volgde nog een cassant gedeelte over een technische piste. Maar al bij al was het een prachtige etappe waarbij we, heel even letterlijk, het noorden kwijt waren. Voor ons is dit een doorgedreven testsessie. En die was ook vandaag opnieuw zeer bevredigend. Op naar morgen.”

 

Tom De Leeuw, Cedric Feryn en Bjorn Burgelman eindigden op woensdag op de veertiende plaats. In de stand blijven ze twaalfde en derde vrachtwagen.