De tiende etappe van de Africa Eco Race bracht de deelnemers van Amodjar naar Akjoujt. Het werd letterlijk en figuurlijk een stormachtige etappe. Omwille van een zandstorm konden de helikopters niet opstijgen, kon de koersdirectie bijgevolg de veiligheid niet garanderen waardoor de etappe met 190 km werd ingekort. Maar er was ook het verhaal van een Fransman die onsportief nog iets wou forceren. Pascal Feryn gaf hem sportief lik op stuk.

 

Vrijdagnacht stak er een storm op in het bivak van Amodjar. “Rond drie uur vannacht werd ik wakker. Ik waaide net niet uit mijn tent”, zegt Pascal Feryn. “Ik opgestaan, heb mijn tent aan de vrachtwagen vastgebonden en ben in de camion gaan slapen. Deze ochtend was er toch wel wat chaos. Het waaide nog steeds. De helikopter van de koersdirectie was bedekt met een flinke laag zand. Uiteindelijk besloot de koersdirectie om de start uit te stellen. Via de openbare weg reden we dan naar de startplaats waar het wat improviseren was. Tja, zoiets hoort erbij en heeft ook zijn charmes. Iets na de middag konden we vertrekken voor onze etappe.”

 

Er resten de rijders nog twee etappes. De ontknoping van de Africa Eco Race is nabij. Zaterdag is de laatste echte etappe. Op zondag zijn de laatste 15 km van de rally te vergelijken met de laatste Tour-etappe. Echt gekoerst wordt er dan niet meer. Als er rijders waren die nog iets wilden proberen moesten ze dat vandaag doen. En een spel kan je sportief op leep spelen. “Mijn eerste achtervolger kwam vanochtend naar me toe en vertelde mij dat hij alles zou proberen om tijd goed te maken. Dat is uiteraard zijn goed recht, zo gaat dat in de sport. Eens de rit gestart kwam er een buggy voor mij rijden en probeerde mij zijn stof het leven moeilijk te maken. Even later maakte hij een navigatiefout en was ik van hem af. Het was wellicht een combine van enkele andere rijders om mij in de fout te lokken. De woorden van mijn eerste achtervolger en de daad van die andere kerel in zijn golfkarretje inspireerden mij. Ik stak een veilig tandje bij en reed een ijzersterke rit waarin ik als derde eindigde. Carlos Vento, mijn eerste achtervolger die tijd op mij wou goedmaken, kreeg enkele minuten extra aan de broek. Er resten ons nog twee ritten. Ik wil zondag absoluut als eerste auto finishen in Senegal. We blijven gefocust en laten ons niet doen.”

 

De truck van Tom De Leeuw, Cedric Feryn en Bjorn Burgelman (Ginaf) finishte als 15e. In de stand blijven ze 8e.