Het goede weer is in aantocht, maar toch zitten wij bij Feryn al met ons hoofd opnieuw in de winter. We hebben beslist om niet meer naar de ‘Dakar rally’ te gaan in Saudi-Arabië, want daar hebben we niets meer te zoeken. We zijn ingeschreven voor de ‘Africa ECO Race’ in januari 2024. Twee racewagens – een Toyota Landcruise 100 & 200 – en onze racevrachtwagen die vorig jaar de Dakar Classic won, rijden binnenkort weer door de prachtige woestijnen van Noord- en West-Afrika. Op 31 december 2023 staan we aan de start in Monaco. Nieuwjaar zullen we dus opnieuw volop kunnen vieren in de rally sfeer. En finishen doe we in Dakar, de stad waar de woestijnrally thuis hoort!

 

Maar wat is de ‘Africa ECO Race’ nu eigenlijk? En waarom staat er ‘ECO’ in hun naam?

De Africa ECO Race Rally – bedoeld voor amateurs en professionals – beslaat meer dan 6.500 km over 11 etappes. De race doorkruist het grondgebied van Marokko, de Westelijke Sahara, Mauritanië en Senegal. Eigenlijk is dat de legendarische route van de Parijs-Dakar woestijnrally uit de begindagen. We gaan dus terug naar onze geliefde woestijnen, naar het stuk Afrika waar we lang geleden ons hart verloren.

 

Deze rally zegt vernieuwend te zijn door speciale aandacht te geven aan duurzame ontwikkeling. De bivakken bijvoorbeeld worden steeds ver van steden en luchthavens gekozen. En zowel de deelnemers als de organisatie verbinden zich ertoe geen schadelijke sporen na te laten van hun doortocht. Alle deelnemers krijgen ook herbruikbare bestekpakketten. En heel wat voertuigen van de organisatie zijn uitgerust met zonnepanelen om de overdag opgeslagen energie te gebruiken.

Daarnaast zijn er een reeks projecten opgericht die door hernieuwbare hulpbronnen een duurzame bijdrage leveren aan het leven van mensen in de afgelegen gebieden waar de race voorbij komt. In Mauritanië zijn er ook twee projecten voor energieopwekking met zonnepanelen opgezet om een school in Nouakchott en een bibliotheek in Chinguetti van energie te voorzien. Ook in de wedstrijd is het eco-gegeven aanwezig. Er is een categorie voor experimentele voertuigen op hernieuwbare energie gecreëerd, bedoeld om onder extreme omstandigheden de betrouwbaarheid, kracht, en duurzaamheid van deze voertuigen te testen. En in 2011 financierde de Africa ECO Race de aanplanting van 3.000 eucalyptussen in Nouakchott, Mauritanië.

Ook wij bij Feryn willen naast onze geliefde hobby ook zorg dragen voor onze planeet. We volgen dan ook graag alle regels die het reglement ons opdraagt en willen gerust nog nadenken over wat we nog meer kunnen doen om ons steentje bij te dragen. Als je zelf een voorstel hebt, mail dan naar info@feryn.be.