Een dag van gemengde gevoelens voor Feryn Dakar Sport

Tom De Leeuw, Bjorn Burgelman en Cédric Feryn (Mercedes) blijven na afloop van de derde etappe in de Dakar Classic aan de leiding bij de vrachtwagens. In het algemene klassement tuffen ze gestaag richting top 10 en staan ze elfde. Pascal Feryn en Koen Wauters (Toyota) beleefden eerder een moeilijke dag en zakken in de stand naar de 24eplaats.

Nadat op maandag de tweede etappe omwille van het slechte weer geannuleerd werd, kon er op dinsdag weer naar hartenlust genavigeerd en gerekend worden. Dat is waar de regulariteit in deze Dakar voor staat. In tegenstelling tot zondag ging verging het Pascal en Koen vandaag iets moeilijker. “Of leerrijker, zoals je het wil benoemen. Laat het me zo samenvatten: het was niet onze beste dag”, blikt Koen Wauters terug. “Het regelmatigheidsprincipe is nieuw voor ons. We beginnen het onder de knie te hebben, maar kennen het reglement nog niet goed genoeg. Na de eerste RT (regulariteitsproef) waren we iets te laat aan de start van de tweede proef. Er staat daar ook niet echt iemand van de organisatie die zegt waar je moet starten. Je moet dat zelf doen. Normaal gezien start je op de minuut of de halve minuut. Wij gingen van start op seconde 41… dat is een verschil van 11 seconden. Feit is dat we dachten dat we goed bezig waren, en dat was ook het geval als je die 11 seconden buiten beschouwing laat. De realiteit was anders. Helaas. Niet veel later hadden we een waypoint gemist. Ik liet Pascal terugkeren, met succes want we vonden het. Bleek dat volgens het reglement we voor een gemist waypoint geen strafpunten krijgen. Slotsom van de dag: we hebben veel geleerd en ondanks alle fouten is er geen man overboord. We zijn 24e algemeen en 9e in onze klasse. En, we amuseren ons.”

Ook aan boord van de #916 amuseerde de bemanning zich. Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman koppelden daar ook nog eens een sterke prestatie aan vast en staan in het klassement op de elfde plaats algemeen en eerste vrachtwagen. “We waren gewoon blij dat we na de geannuleerde rit van gisteren opnieuw konden rijden. We hebben prima samengewerkt met op het einde een goed resultaat”, zegt Tom De Leeuw.