Beste wensen voor 2023 van het Feryn Dakar Sport team!

Januari is een goede maand om even achteruit, maar zeker ook vooruit te kijken. In 2023 zal je ons niet vinden bij de deelnemers van de Dakar, maar we zijn fier om aan te kondigen dat je onze avonturen in de AFRICA ECO RACE wel mee kan beleven! Van 11 tem 26 maart rijden we de ‘real race to Dakar’, net zoals vroeger. Zo zie je maar dat een tegenslag ook weer nieuwe kansen geeft. Hopelijk heb jij ook grote plannen voor 2023, wij wensen alvast dat ze allemaal succesvol zijn.

 

Vanaf zaterdag 7 januari gaat heel het team aan de slag om de racewagens opnieuw race klaar te krijgen. Koen Wauters en Pascal Feryn rijden met een Toyota Landcruiser 200. Tom De Leeuw haalt onze Mercedes AK 2635 vrachtwagen uit 1991 van stal en racet opnieuw samen met Cedric Feryn en Bjorn Burgelman, de winnaars van de Dakar Classic bij de vrachtwagens in 2022. Nicola Feryn neemt de handschoen op om zijn eerste rally raid te rijden met een Toyota Landcruiser 100, samen met Kurt Keysers.

Ken je de AFRICA ECO RACE’? Deze wedstrijd is ontstaan in 2008 na de afgelasting van de Dakar in Lissabon. Terroristische dreiging zorgde ervoor dat de verzekeringen geen medewerking meer gaven aan de organisatie waardoor iedereen kon afdruipen nog voor de wedstrijd was begonnen. Ook heel wat mensen uit ons team stonden daar vol ongeloof. Nadien is de Rally Dakar nooit nog in de stad Dakar aangekomen maar uitgezworven over de wereld.

 

Twee mannen wilden het avontuurlijk racen in Noord-Afrika niet begraven en sloegen de handen in elkaar om de AFRICA ECO RACE op poten te zetten. Jean-Louis Schlesser won tweemaal de Dakar met zijn zelfontworpen buggy en René Metge won de Dakar zelf driemaal en was ook mede-organisator in 1987 en 1988. Ze wilden door deze wedstrijd te organiseren ervoor zorgen dat de piloten Afrika kunnen herontdekken, het continent dat zoveel legendarische rally’s verwelkomde. En opnieuw aankomen na een slopende rally raid aan de mythische ‘Lac Rose’ in Senegal, in de voetsporen van Thierry Sabine, de uitvinder van dit groots avontuur. De echte waarden van deze motorsport naar voren brengen: gezelligheid, authenticiteit, solidariteit en sportiviteit. En het reglement verlichten om een maximum aan deelnemers toe te laten. De AFRICA ECO RACE dompelt zijn deelnemers onder in een authentieke sfeer, langs exclusieve parcours die gericht zijn op navigatie en rijvaardigheid, omgeven door onvergetelijke landschappen die alleen Afrika kan bieden.

 

Dit is wat wij willen in 2023: doen, beleven, ervaren, genieten, afzien, samenzijn en aankomen!

Als we even terugkijken naar 2022 moeten we zeggen dat het een bijzonder jaar was. Er is hard gewerkt om vandaag in Saudi-Arabië te staan en deel te nemen aan de Dakar editie 2023. 19 mensen zouden het beste van zichzelf geven in de woestijn, maar het heeft niet mogen zijn. Op woensdag 30 november stond onze wereld even stil omdat de racewagens van Koen Wauters & Pascal Feryn en Tom De Leeuw & Cedric Feryn afgekeurd werden door de FIA voor een niet-reglementaire rolkooi. De wagens hebben 10 jaar geleden al gereden in de Dakar in Zuid-Amerika, maar ondertussen zijn de reglementen danig veranderd. Tijdens een pré-keuring in september kregen we nochtans groen licht. Dit bleek dan toch geen juiste info te zijn, waarna het team met man en macht nog twee dagen aan een vernieuwde rolkooi werkte. Maar alle moeite en kosten mochten niet baten, racenummer 257 en 268 werden onverbiddelijk afgekeurd. Einde race nog voor we er aan begonnen. Startnummer 706 van Nicola Feryn & Kurt Keysers werd wel goedgekeurd voor de Dakar Classic, maar onder het motto ‘samen uit, samen thuis’ was het voor hen ook einde verhaal.

Maar er was ook fijn nieuws in 2022. Want Koen Wauters schreef een boek, zijn allereerste boek!. Hierin vertelt hij hoe het toeval hem naar Dakar stuurde en hoe hij er onmiddellijk door gebeten was. Dit is het verhaal van een man die tot rust komt wanneer de adrenaline piekt, een man voor wie de grootste beloning na een lastige rit de stevige knuffel is van zijn mecaniciens. De Dakar is een avontuur dat hij beleeft met het hele team van Feryn Dakar Sport. ‘Koen in Dakar’ ligt sinds half december in je favoriete boekhandel en staat op de zevende plaats in de top 10 non-fictie bij Standaard Boekhandel. En daarenboven wordt de tweede druk van het boek in gang gezet in de drukkerij. We zijn trots op het succes van ‘Koen in Dakar’ en willen jullie hartelijk bedanken om ons boek te kopen! Lezen is dromen met je ogen open.

Als onze avonturen jou inspireren en laten wegdromen, blijf ons dan volgen op onze kanalen in 2023. Grote en kleine nieuwtjes lees je het eerst op Instagram, Facebook of deze blog. Heel het Feryn Dakar Sport team wenst je een ontzettend fijn en boeiend jaar toe!

 

Alexander Peeters (Logistic manager) Benjamin Moens (Mechanic assistance) Cedric Feryn (Co-pilot) Diederd Esseldeurs (Press) Dirk Van den Driessche (Team Manager) Geert Raes (Mechanic assistance) Joris Mattijs (Global assistance) Koen Martens (Car chief) Koen Wauters (Pilot) Kurt Keysers (Co-pilot) Michel Suetens (Press driver) Nicola Feryn (Pilot) Pascal Feryn (Co-pilot) Peter De Mulder (Mechanic assistance) Polle Spoor (Mechanic assistance) Tibo Raes (Mechanic assistance) Tom De Leeuw (Pilot) Walter Claes (Car chief)