Koen Wauters: het was alsof ik aan het fitnessen was in de sauna

Koen Wauters en Kurt Keysers (Toyota Hilux) zijn maandagnamiddag in de eerste etappe van de Rally van Marokko als 32e wagen geëindigd. In de open categorie van wagens, SSV’s en vrachtwagens zijn ze 75e. Na de finish kreeg het team een tijdstraf van 15 minuten omdat ze een waypoint misten.

Na de zware regenval van zondag kwamen nogal wat rijders en teams laat toe in het bivak van Zagora. Feryn Dakar Sport arriveerde omstreeks 01.40 u. En zij waren lang niet de enigen. Vandaar dat de wedstrijdleiding ingreep, de keuken langer openhield en de twee ritten met start en aankomst in Zagora omwisselde en voor een deel inkortte. Op maandag werd de etappe van dinsdag gereden en werd die ingekort tot 178 km voor de wagens en 180 km voor de motoren. De etappe die op maandag zou gereden worden zal nu op dinsdag worden afgewerkt.

Koen Wauters en Kurt Keysers verlieten om 12.50 u lokale tijd het bivak en begaven zich naar de start van de gevarieerde etappe met onderweg de eerste duinen van deze rallyraid. Na 3:11:31 eindigden ze als 32e wagen. Na de finish kregen Koen en Kurt een tijdstraf omdat ze een waypoint, een virtueel GPS-punt dat je kan afvinken door er voorbij te rijden, misten. “Op weg naar het waypoint moest ik uitwijken omdat er een vrachtwagen gekanteld lag. Nadien hebben we nog gezocht maar hebben we het niet meer gevonden”, zegt Koen Wauters vanuit Zagora.

De etappe van oorspronkelijk 317 km werd ingekort tot 180 km. “Gelukkig. Het was zo warm. Het was absurd! Het was alsof ik aan het fitnessen was in de sauna. Het was super vermoeiend, nooit eerder meegemaakt. Onderweg was het hard werken. De piste lag er door het weer en door de passage van de andere rijders zo mogelijk nog slechter bij. De putten leken scherper, dieper, harder. In de duinen hebben we flink wat klappen geïncasseerd. En toch was het leuk en hebben we ons geamuseerd. Dat zou ik bijna nog vergeten te vertellen.  En de wagen: supersterk en helemaal niets op aan te merken. En Kurt, die heeft het opnieuw prima gedaan. Dat waypoint wisten we na een tijdje eigenlijk wel zijn. Maar om het af te vinken moesten we een stuk in tegengestelde richting rijden en dat risico wilden we niet nemen. We snakten naar de finish, naar verkoeling en zo dadelijk ook een douche. En morgen, dan gaan we er opnieuw tegen aan.”

In het bivak vernam Koen Wauters het overlijden van de Franse motorrijder Frédéric Baudry. “Goh, al mijn klachten van vandaag over de warme, misselijkheid en gesakker op bepaalde stukken parcours verzinken in het niets met wat hem is overkomen. Mijn deelneming aan vrienden en familie”, besluit Koen Wauters.

 Foto: Simon Bauchau.